Thema’s in mijn werk

Ik word vooral geïnspireerd door de zee, het strand en de havens van zowel Nederland als Zuid-Frankrijk. De volgende thema’s zijn te onderscheiden in mijn werk:

De zee (en het water)

Hoeveel anderen zijn mij niet voorgegaan in de fascinatie voor de zee en het proberen te verbeelden van de zee op welke manier dan ook. Onvermijdelijk zou je haast zeggen, ik moest er ook aan geloven en ben er waarschijnlijk nooit mee klaar. Vooralsnog heeft het tekeningen in grafiet, inkt en viltstift opgeleverd en doeken met acryl.

Kleine studies vormen naast elkaar een hele serie en verbeelden zo nog veel beter de oneindigheid van de zee. de zee en het water.

Ga naar mijn werken met als thema ‘Zee (water)’

De zee (en het land)

Centrale inspiratiebron is zee in het algemeen en de zee langs de Zeeuwse kust in het bijzonder. De wering van het land tegen de zee, de palissaden op de overgang van zee naar land, het helmgras van de duinen en de Deltawerken.

Lijnenspel

Het grafische lijnenspel van de oesterbanken van het Étang de Thau heeft mij geïnspireerd tot de serie ‘Lijnenspel’ (ritme).
Het Étang de Thau is een uitgestrekte lagune van 7500 hectare en speelt een belangrijke rol in de economie. Hier worden sinds de Oudheid oesters en schelpdieren gekweekt.

In deze zoektocht naar de weergave van dit grafische lijnenspel, ben ik letterlijk begonnen met het maken van lijnen, geknoopte draden van ijzergaren, lijnen tekst in inkt op papier, lijnen gesneden in doek, linoleumdrukken van lijnen gesneden in linoleum. Het begon met een oesterbank, maar inmiddels is het het lijnenspel, waar het om gaat, een lijnenspel van kale bomen in een landschap, nog versterkt door de weerspiegeling in water of die van rietstengels langs een oever.

Ga naar mijn werken met als thema ‘Lijnenspel’

Ile de l’Or en le Dramont

Het Ile d’Or is in particulier bezit, een rotsachtig eiland, dat bestaat uit rode rotsen (porfier) en waarop een toren is gebouwd van middeleeuwse allure. Men zegt dat het Hergé heeft geïnspireerd tot het maken van het stripboek ‘Kuifje en de Zwarte Rotsen’. Het ligt tegenover de Port du Poussaï

In 1897 bood de Franse staat de rots, die Ile d’Or werd genoemd, aan in een openbare verkoop. Léon Sergent, architect te Saint-Raphael, werd voor 280 francs de nieuwe eigenaar. Tijdens een spelletje kaarten, waarbij de wijn rijkelijk vloeide, ging het Ile d’Or over in de handen van de arts Auguste Lutaud.

 

De Zwarte Rotsen

Auguste Lutaud liet er aan het begin van de XXe eeuw een Sarrazeense toren op bouwen van 18 m hoogte, waarvan de bouw in 1912 was voltooid. Tevreden over het resultaat riep hij zichzelf in 1913 uit tot Auguste Ie, koning van het Ile d’Or, en organiseerde een geweldig feest. Er warden postzegels uitgegeven en munten geslagen met het Ile d’Or erop.

In 1944 was het strand van Le Dramont tegenover het eiland één van de plaatsen waar de geällieerden aan land kwamen. De toren, die op dat moment niet was bewoond, werd door een granaat getroffen en een deel van het interieur werd vernietigd. In 1961 werd het eiland verkocht aan François Bureau, oud-officier van de marine, die de toren vernieuwde en er woonde tot zijn dood in 1994. Hij overleed tijdens één van zijn traditionele rondjes zwemmen ‘s ochtends rond het eiland.

Het eiland is nog steeds eigendom van de familie Bureau en als men de vlag ziet wapperen, is de toren bewoond. Het teken op de vlag stelt het logo voor van Denis Frères (DF), de maatschappij waar de familie van de vrouw van François Bureau werkte.

In de zomer van 2013 werd het eeuwfeest van het Ile d’Or gevierd in de haven ‘Port du Poussaï’. De organisatie was in handen van de ‘Cercle Dramontois’. Nazaten van de familie Bureau waren aanwezig en het werd afgesloten met een geweldig vuurwerk.

Ga naar mijn werken met als thema Ile d’Or’ en ‘Le Darmont’.

Bootjes

De serie ‘Bootjes’ en de serie ‘Ile d’Or (Le Dramont)’ zijn ontstaan op de plek aan de Middellandse Zee waar ik mijn zomers doorbreng. Het is er niet meer zo als in de jaren zeventig van de 20e eeuw toen ik er voor het eerst kwam. Maar het is ook niet helemaal opgeslokt door de mondaine wereld, zoals dat even verder langs de Middellandse Zeekust wel het geval is.

Le Dramont en het Ile d’Or liggen aan de voet van de Esterel. Het is een vulkanisch gebergte dat vooral uit rode porfier bestaat. Het gebergte heeft prachtige onregelmatige uitlopers in de Middellandse Zee langs de hele kust van Le Dramont tot Mandelieu. Le Dramont en het Ile d’Or zijn daar voorbeelden van en verborgen in een kleine baai van Le Dramont ligt de schilderachtige Port du Poussaï. Dit haventje heeft geleid tot de hele serie ‘Bootjes’.

In 2011 was mijn man ernstig ziek en ben ik acht maanden lang elke dag naar Amsterdam op en neer gereden: vijf maanden naar het ziekenhuis en drie maanden naar het revalidatiecentrum. Ik nam elke dag twee doosjes mee, in het ene zat op maat gesneden papier (4×7,5 cm) en in het andere stopte ik de bootjes die ik vouwde van het papier. Bootjes gevouwen van oude landkaarten uit de omgeving, bootjes gevouwen van papier met daarop geschreven teksten over de omgeving, witte bootjes met daarop geschreven registratienummers van de vissersbootjes langs de Middellandse Zeekust. Ik heb meer dan 8.000 bootjes gevouwen.
Ga naar mijn werken met als thema ‘Bootjes’.

Hollands werk

Tekst nog afmaken.