Thema’s in mijn werk

Ik word vooral geïnspireerd door de zee, het strand en de havens van zowel Nederland als Zuid-Frankrijk. De volgende thema’s zijn te onderscheiden in mijn werk:

La mer (et l’eau)

Combien d’autres me sont déjà précédés dans la fascination pour la mer et ont essayés d’imaginer la mer dans tous les sens.

Inévitable on dirait presquement, je n’y pourrait rien et je finirais jamais probablement.
Pour l’instant cela résulte en des dessins à graphite, encre et feutre sur papier et des toiles à acrylic. Il y a des petits études qui ensemble forment une série, qui dépeint encore mieux l’infini de la mer.

Voyez mes oeuvres du thème  ‘Mer  (et l’eau)’.

La mer (et le terre)

C’est la mer en general qui est la source d’inspiration centrale et puis la mer le long la côte de Zeeland en particulier.

La protection du pays contre la mer, les palisades sur le passage/transition? de la mer à la terre, ammophile des dunes et les travaux du Delta.

Voyez mes oeuvres du thème  ‘Mer  (et l’eau)’.

Jeux de lignes

Le jeu de lignes des tables à huîtres de l’Etang de Thau m’a inspiré à faire toute la série ‘Jeu de lignes (Rythme)’. L’Etang de Thau est un vaste lagon de 7500 hectares et joue un rôle important dans l’économie. Ici des huîtres et crustacés sont cultivés depuis l’antiquité.

Dans cette quête à representer ce jeu de lignes, j’ai littéralement commencé à faire des lignes, lignes de fils de fil de fer, lignes de texte en encre sur papier, lignes coupées en toile, impressions de linoléum de lignes coupées en linoleum.

Le début était un table à huîtres, mais maintenant c’est le jeu de lignes ce qui importe, un jeu de lignes des arbres nus dans un paysage ou bien encore renforcé par le reflet dans l’eau ou celui de tiges de canne le long d’un ravage.

Voyez mes oeuvres du thème ‘Mer (et terre)’.

Ile de l’Or en le Dramont

Het Ile d’Or is in particulier bezit, een rotsachtig eiland, dat bestaat uit rode rotsen (porfier) en waarop een toren is gebouwd van middeleeuwse allure. Men zegt dat het Hergé heeft geïnspireerd tot het maken van het stripboek ‘Kuifje en de Zwarte Rotsen’. Het ligt tegenover de Port du Poussaï

In 1897 bood de Franse staat de rots, die Ile d’Or werd genoemd, aan in een openbare verkoop. Léon Sergent, architect te Saint-Raphael, werd voor 280 francs de nieuwe eigenaar. Tijdens een spelletje kaarten, waarbij de wijn rijkelijk vloeide, ging het Ile d’Or over in de handen van de arts Auguste Lutaud.

De Zwarte Rotsen

Auguste Lutaud liet er aan het begin van de XXe eeuw een Sarrazeense toren op bouwen van 18 m hoogte, waarvan de bouw in 1912 was voltooid. Tevreden over het resultaat riep hij zichzelf in 1913 uit tot Auguste Ie, koning van het Ile d’Or, en organiseerde een geweldig feest. Er warden postzegels uitgegeven en munten geslagen met het Ile d’Or erop.

In 1944 was het strand van Le Dramont tegenover het eiland één van de plaatsen waar de geällieerden aan land kwamen. De toren, die op dat moment niet was bewoond, werd door een granaat getroffen en een deel van het interieur werd vernietigd. In 1961 werd het eiland verkocht aan François Bureau, oud-officier van de marine, die de toren vernieuwde en er woonde tot zijn dood in 1994. Hij overleed tijdens één van zijn traditionele rondjes zwemmen ‘s ochtends rond het eiland.

Het eiland is nog steeds eigendom van de familie Bureau en als men de vlag ziet wapperen, is de toren bewoond. Het teken op de vlag stelt het logo voor van Denis Frères (DF), de maatschappij waar de familie van de vrouw van François Bureau werkte.

In de zomer van 2013 werd het eeuwfeest van het Ile d’Or gevierd in de haven ‘Port du Poussaï’. De organisatie was in handen van de ‘Cercle Dramontois’. Nazaten van de familie Bureau waren aanwezig en het werd afgesloten met een geweldig vuurwerk.

Ga naar mijn werken met als thema Ile d’Or’ en ‘Le Darmont’.

 

Bootjes

De serie ‘Bootjes’ en de serie ‘Ile d’Or (Le Dramont)’ zijn ontstaan op de plek aan de Middellandse Zee waar ik mijn zomers doorbreng. Het is er niet meer zo als in de jaren zeventig van de 20e eeuw toen ik er voor het eerst kwam. Maar het is ook niet helemaal opgeslokt door de mondaine wereld, zoals dat even verder langs de Middellandse Zeekust wel het geval is.

Le Dramont en het Ile d’Or liggen aan de voet van de Esterel. Het is een vulkanisch gebergte dat vooral uit rode porfier bestaat. Het gebergte heeft prachtige onregelmatige uitlopers in de Middellandse Zee langs de hele kust van Le Dramont tot Mandelieu. Le Dramont en het Ile d’Or zijn daar voorbeelden van en verborgen in een kleine baai van Le Dramont ligt de schilderachtige Port du Poussaï. Dit haventje heeft geleid tot de hele serie ‘Bootjes’.

In 2011 was mijn man ernstig ziek en ben ik acht maanden lang elke dag naar Amsterdam op en neer gereden: vijf maanden naar het ziekenhuis en drie maanden naar het revalidatiecentrum. Ik nam elke dag twee doosjes mee, in het ene zat op maat gesneden papier (4×7,5 cm) en in het andere stopte ik de bootjes die ik vouwde van het papier. Bootjes gevouwen van oude landkaarten uit de omgeving, bootjes gevouwen van papier met daarop geschreven teksten over de omgeving, witte bootjes met daarop geschreven registratienummers van de vissersbootjes langs de Middellandse Zeekust. Ik heb meer dan 8.000 bootjes gevouwen.
Ga naar mijn werken met als thema ‘Bootjes’.

Travaux Hollandais